Noua amenințare pentru utilizatorii de Windows 10: cum riști să-ți pui datele în pericol și sistemul pe butuci. Care este soluția

de: Alexandru Puiu
28 07. 2021

Dacă ești utilizator de Windows 10 și nu ai neapărat o afinitate pentru tehnologie, s-ar putea să te confrunți cu un potențial dezastru, din cauza unei noi amenințări care a început să circule pe internet.

În urmă cu câteva luni, Microsoft a dezvăluit Windows 11 și l-a lansat într-o variantă beta pentru curioși și pentru dezvoltatorii de software care vor să-și optimizeze aplicațiile pentru noua iterație a sistemului de operare. Din păcate, actorii malițioși de pe internet sau diverse grupuri de hackeri folosesc respectiva lansare ca un pretext pentru a înșela persoanele neștiutoare.

Utilizatorii de Windows 10, vizați: la ce trebuie să fii atent

Dacă ai o curiozitate vizavi de Windows 10 și ai un sistem pe care ți-ai dori să-l experimentezi, este foarte important să-l descarci de pe site-ul Microsoft, folosind acest link. Atât. Apropo, este complet și absolut gratuit, pentru că discutăm de o variantă beta, de test, nu este un produs comercial, nu este iterația care va ajunge în magazine înainte de finele acestui an.

Dacă vezi în orice alt colț al internetului promisiunea că poți trece gratuit de la Windows 10 la Windows 11 printr-un progrămel, rezistă tentației și ignoră acea notificare. Pe marginea acestui subiect, cei de la Kaspersky au lansat un avertisment cât se poate de important. Conform investigației lor, au început să circule pe internet foarte multe pachete false sau malițioase pentru instalarea Windows 11. Acestea sunt însă folosite pentru a-ți pune sistemul în pericol.

”Produsele Kaspersky au învins deja câteva sute de tentative de infectare care au folosită acest scenariu cu Windows 11.”, se arată în comunicatul oficial pe marginea subiectului. ”O mare parte din infecțiile cu malware vin prin downloader-e, a căror sarcină este de a descărca și rula alte programe. Acele programe adiționale poate varia foarte mult, de la unele relativ nevinovate, până la troieni, hoți de parole și altele neplăcute.”, mai atrag atenția oficialii companiei.

Unele astfel de pachete de instalare pentru Windows 11 au nume sugestive și par cât se poate de verosimile, precum 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe. Toate trebuie evitate. Fie descarci Windows 11 de la Microsoft de pe site, fie aștepți până când se va lansa în versiunea finală și-l testezi la momentul respectiv.